Republiken Klarälvdal'n

KRESAM AB        Ängåsen 60, 683 92 Hagfors         Mobil 070 548 46 05        Epost: bengt@kresam.se

Länsstyrelsen i Värmland bad oss skriva en sammanfattning av våra öden och äventyr och i april 2005 var den färdig: ”Sannsagan om Republiken Klarälvdal’n – en subjektiv rapport om bygdebegeistring och samhällslutveckling”. Gå gärna in på hemsidan www.klaralvdalen.se, där finns en hel del intressant och roligt att läsa.


Republiken Klarälvdal’n är en plattform för de goda krafternas gemenskapande och är gränslös i den meningen att alla som är med och utvecklar samhället, oavsett var de bor i världen, är medborgare. På engelska blir syftena med vår virtuella republik väldigt tydliga och även lite grandiosa eftersom vi kallar oss för ”De Förenade Sinnelagen”, det vill säga ”The United States of Mind".

Epilog: Sommaren 2008 bestämde vi oss för att vår sannsaga skulle få ett lyckligt slut och meddelade omvärlden att vi var klara med vårt jobb. Inga fler djärva tilltag, alltså, däremot finns vi kvar som inspiratörer och eldsjälspyromaner. Och vi njuter av att vårt republikanska initiativ har inspirerat till lokal utveckling runt om i Klarälvdalen och på andra ställen!

Den ideella föreningen Republiken Klarälvdal’n startades 1991 när vi bestämde oss för att samla de kreativa krafterna i norra Klarälvdalen. President blev Petter i Boa i Höljes och själv blev jag optimistminister. I stället för att sitta och önska oss att det borde vara på något annat sätt så bestämde vi oss för att göra så gôtt vi kan av våra förnyelsebara resurser: Vackerheta, Vännliheta å Stôlliheta. Republikens adelsmärke är att vi hellre gör än tvekar och vår värmländska arbetsmetod, ”på stôllitt allvar”, ledde till bygdebegeistring med liv och lust. Och resultat.


Redan efter fyra års verksamhet fick Republiken Klarälvdal’n 1995 pris som Sveriges bästa landsbygdsprojekt på grund av att vi hade uträttat så mycket. Vår planeringsmodell är omsorgsfullt anpassad för eldsjälar: ”Skjut först och sikta sedan!”


Från denna kreaktiva plattform startade vi bland annat ett buskuppror så att vi ser vår vackra älv, hyrde Konserthuset i Göteborg och körde ”Jubel i slyn!”, omgestaltade den stora anläggningen Nygård i Ekshärad till en attraktiv arbetsplats och dessutom skapade vi en samhällsekonomisk innovation – BolagsBolaget – som stimulerar tillväxten och evolutionerar arbetsmarknaden i Sverige och utomlands.