KRESAM EDUTAINERS

KRESAM EDUTAINERS

”Edutainment” är en kombination av ”education” och ”entertainment”, alltså utbildning och underhållning. Ett klokroligt sätt att förmedla information så att det blir en haha&aha-upplevelse, om du förstår hur jag menar.


Ordet ”edutainment” hittade jag på i slutet av 70-talet när jag fortfarande jobbade i Uddeholmsbolaget. VDn Gunnar Wessman hade utnämnt mig och Gustav Sjöstedt på utbildningsavdelningen till ”organisatoriska hovnarrar” och det stod alltså i våra befattningsbeskrivningar att vi skulle skoja med cheferna minst 5% av arbetstiden. Kul jobb, kan man säga! Detta var ett väldigt annorlunda grepp och syftet var att få den förlamande bruksmentaliteten att krackelera. Då är humor en bra murbräcka.


I den vevan hade vi startat KRESAM och så småningom fick vi för oss att edutainment kunde vara en affärsidé utanför Uddeholm, att företagsunderhållning kunde vara ett nytt sätt att förmedla information. Och eftersom vi gärna framförde självskrivna låtar till gitarr satte vi ihop ett musikaliskt gäng med riktigt komp och dessutom Vokalerna, tre swingsjungande lärare från Munkfors. Vi spelade ihop oss och så berättade vi för marknaden vad vi hade att erbjuda.

Bengt, Gustav och Vokalerna framför sitt harmoniska budskap

Det blev en veritabel succé! Jag brukar säga om nya affärsidéer att det bästa är om man erbjuder marknaden något som den inte visste att den ville ha. Och att det är ännu bättre om produkten är svår att stava till. Alltså unik.På några år omsatte vi fem miljoner kronor på att resa runt i Sverige och utomlands och ha minst lika roligt som vår publik. Redan från början definierade vi KRESAM EDUTAINERS som guldkanten på tillvaron och kunde därför leverera hög kvalitet med liv och lust utan att känna något annat tryck på oss än att bli de bästa versionerna av oss själva. Det var även fascinerande hur nio personer kunde samordna kalendrarna och – för sju av dem – ta ledigt från sina andra jobb mitt i veckan för att åka ut och showa!

KRESAM AB        Ängåsen 60, 683 92 Hagfors         Mobil 070 548 46 05        Epost: bengt@kresam.se