Norge

Vid det senaste sekelskiftet fick vi i Republiken Klarälvdal’n kontakt med den norska fristaten Lucky Næroset. De, liksom vi, hade bestämt sig för att ta sig ur Nånannanismens hjärngrepp och själva ta kommandot över sitt samhällsliv. Och det gjorde de med den äran – på några år blev de en klart lysande stjärna på bygdebegeistringens himmel och en stor inspiration för eldsjälar runt om i hela Norge!


Ur denna dynamiska kultur kom bland annat LivsVerkene, ”en initiativbasert oppmuntrings- og utviklingsallianse”. Beskrivningen är fullständigt underbar! Det blir liksom ingenting förrän någon tar ett initiativ och då hjälps vi åt med utvecklingen genom att uppmuntra till stordåd. Raka motsatsen till det svenska samhället som präglas av ett maniskt kontrollbehov och följaktligen premierar inlärd hjälplöshet framför entreprenörskap. ”Gör som du blir tillsagd så kommer det att gå bra för dig!”


I Republiken Klarälvdal’n är arbetsmetoden ”stôllitt allvar”, i LivsVerkene tillämpar vi ”slentring” och ”LivsKraftsUtveksling”. Och agendan på våra möten är ”mat och eventuellt … med avbrott för pauser”. Detta är den optimala strukturen för oanade möjligheter!

Ett mycket intressant koncept som lanserats av LivsVerkene är ”OppmuntringsSertifisering” av organisationer. Bland annat det stora statliga NAV och Oslo kommun är kunder och en av de positiva effekterna är att sjukfrånvaron minskar när uppmuntran införs som en del av arbetsmiljön.


Dessutom har några driftiga personer i LivsVerkene anammat BolagsBolagets koncept och sommaren 2010 startade de PåDrag AS. Det är stort och modigt av dem och kul för oss att få exportera en bra och samhällsutvecklande idé!


För mig är det ett stort privilegium att få vara med i detta härliga och insiktsfulla gäng!

KRESAM AB        Ängåsen 60, 683 92 Hagfors         Mobil 070 548 46 05        Epost: bengt@kresam.se