Ekshärligt!

Det började med att jag ville hålla ett inspirationsseminarium i januari 2013 och tacka ekshäringarna för att de stöttade och uppmuntrade oss när vi körde igång och utvecklade Republiken Klarälvdal’n. I Ekshärad finns en positivare inställning till entreprenörskap än på många andra ställen i Värmland – sämst är den i de bruksmentaliserade orter som slutar på ”-fors”. Salen var fullsatt när jag pratade och efteråt var det ett gäng företagare som tyckte att detta gärna fick bli början på något bra. Vi kallar det för ”Ekshärligt!”


Så här resonerar vi: Förr behövde vi varandra för att bygden skulle fungera. Sedan började vi betala skatt och valde att sätta oss framför var sin TV-apparat. Den inlärda hjälplösheten fick ta över och i dag kräver vi lösningar och klagar på Nånannan i stället för att förena våra krafter och själva ta itu med problemen.


Men det är aldrig för sent att ge upp! Vi är några som tycker att det är dags att kasta in handduken … för nu skall det torkas svett i vårt mentala gym! Drömmen är att vi skall börja gemenskapa vår bygd igen, men den här gången är det inte för att vi måste utan för att vi vill. För att vi vill träffas, för att vi vill göra skillnad, för att vi vill ha det ännu bättre här i Ekshär. Leva ett ekshärligt liv, helt enkelt.

Tankemodellen är att vi ställer till med ett ”mentalt knytkalas” där var och en bjuder på sitt bästa och ingen är mera värd än någon annan. För kalaset, alltså. Vi gör vardagen till en fest som pågår hela tiden och överallt när vi ses. Idéerna är som frön i våra gemensamma odlingar, ordmånen är jordmånen och vår uppmuntran är solskenet som får fröna att växa. Särskilt busfröna, för de har den bästa växtkraften.


För att underlätta tillväxten har vi valt den lilla restaurangen Moccacino till vår kreaktiva mötesplats. Där ses vi under trevliga former, tar en kopp kaffe eller en bit mat och njuter av varandras goda sidor. Dagordningen är ”mat och eventuellt”. Vissa kvällar finns det ett par lokala företagare på plats för dem som vill prata affärsidéer, starta eget eller annat som skapar näringsliv&lust – på Ekshärads Nätverksportal finns en anslagstavla med närmare besked.


Ja, du förstår säkert vad vi menar vid det här laget och det fina i kråksången är att vi börjar på en hög nivå! Ekshärad är en företagsam bygd som skapats av envisa eldsjälar med en glöd som aldrig släcktes av brukets blöta passiviseringsfilt. Vi är redan bra och vi kan bli ännu bättre om vi har lust att ställa till det!

KRESAM AB        Ängåsen 60, 683 92 Hagfors         Mobil 070 548 46 05        Epost: bengt@kresam.se