Hem

KRESAM AB Ängåsen 60, 683 92 Hagfors Mobil 070 548 46 05 Epost: bengt@kresam.se

Bengt Gustavsson, eldsjälspyroman och agent i Underlättelsetjänsten

”Vi föds som entreprenörer, vi fostras till inteprenörer

och vi styrs av antiprenörer.”

Var dig själv, det finns redan så många andra!

Detta påstår jag efter fyrtio års engagemang i utveckling av företag och samhälle – inte bara som mental trädgårdsmästare utan i högsta grad som pionjär och risktagare. Med facit i hand kan jag konstatera att samhällets budskap är mycket tydligt: Kontroll och ordning är viktigare än förnyelse och en entreprenör är en som stör.

Politiker och EU-byråkrater pratar gärna om tillväxt och stora visioner, men deras dolda dagordning tillåter inte kreativa lösningar som utmanar de gamla strukturerna. Så egentligen säger de: ”Utveckling? Javisst! Förändringar? Helst inte!”

Men alla lösningar och system har ett bäst-före-datum och förändringar är en del av Livet, även samhällslivet. Einstein formulerade det så här: ”Dagens problem måste lösas med ett helt annat tänkande än det som skapade dem.”

Jag älskar att hålla seminarier som förhoppningsvis inspirerar människor och leder till utvecklande “kreaktiviteter”. Och allt jag pratar om har jag gjort själv. Särskilt stolt är jag över att ha varit med och lanserat BolagsBolaget AB, ett banbrytande företag som trots Statens försök att stoppa oss skapat en ny bransch i svenskt arbetsliv – “arbetsgivare att hyra” – där vi tillämpar ett ledarskap som stimulerar personalens företagsamhet. Någon har sagt att det är lika omöjligt att leda entreprenörer som att valla katter, men vi har lyckats därför att vi behandlar dem som katter och inte som en fårflock.

Ordet ”management” betyder förresten “att leda häst vid hand” och det förutsätter strama ledtyglar, vilket naturligtvis innebär att chefen inte hänger med när de anställda fattar galoppen. I BolagsBolaget får de i stället friheten och förtroendet att göra sitt bästa och vi stavade därför om vår förlösande ledningsfilosofi till ”människment”.

Ja, mycket har jag varit med om och det är inte slut än. Bland annat är vi några företagare i Ekshärad som dragit i gång ett intressant och banbrytande integrationsprojekt - ArbetsSkaparna - där vi i BolagsBolagets anda anställer asylsökande och nysvenskar som vill skapa sin egen försörjning. Klicka på "Ekshärligt i Hagfors" här uppe till höger så kan du läsa mer om vår sociala innovation.

Hoppas du gillar att surfa runt på min hemsida! Därmed inte sagt att du behöver tycka som jag, tvärtom är det bara bra om vi kan gemenskapa personlig, social och ekonomisk tillväxt på flera olika sätt. Mångfald är bättre än enfald!

Bara så du vet: Här på min hemsida så tillämpar jag ”copyright” i dess striktaste bemärkelse och sist jag slog upp ordet i lexikon så betydde det ”rätt att kopiera”. Så det är bara att du tar för dig om det är något du gillar, vill du ange källan så blir jag naturligtvis glad men det är inget måste. Den vanliga och mer ogenerösa tolkningen av copyright borde väl egentligen heta ”copywrong”?